Královna Alžběta II. i dánský princ Nikolai u vás doma

Královna Alžběta II. i dánský princ Nikolai u vás doma

Není království jako království. Nové knihy a časopisy z Book Therapy přibližují monarchii v různých podobách – od skutečné po vybájenou.

Že se u nás nové číslo Vogue Scandinavia dlouho neohřeje, jsme tušili. Že se prakticky vyprodá během pěti dní a budeme ho muset doobjednat, nás ale nenapadlo. A něco nám napovídá, že to není pouze tím, že je Book Therapy široko daleko jediným kamenným místem, kde si první uhlíkově neutrální edici módní bible můžete koupit.

Únorové/březnové vydání má totiž super téma: monarchii. Ta je ve Skandinávii zastoupena hned třikrát. Svou královskou rodinu má Švédsko, Dánsko i Norsko. A koho jiného tak vyfotit na obálku Vogue než dánského prince Nikolaie, který je zároveň jedním z nejžádanějších modelů současnosti? V rozhovoru se dočtete, proč si musí navzdory svému původu vydělávat peníze běžnou prací, anebo kdo mu stříhá vlasy.

Spolu s Nikolaiem v čísle najdete třeba také zpěváka a herce Omara Rudberga, jednu z hvězd seriálového hitu Young Royals. Jak v úvodníku píše šéfredaktorka Martina Bonnier, show „vypráví klasickou pohádku o skromné dívce, jež upoutá pozornost krásného mladého prince, akorát tentokrát je dívkou chlapec a princ je gay.“ My jsme seriál zhlédli na jeden zátah a druhé řady už se nemůžeme dočkat. Doporučujeme vzít si ke sledování balení kapesníků.

Nová Vogue Scandinavia nám nicméně připomněla, že se monarchii v Book Therapy věnuje více titulů: Například naprosto fantastická publikace Her Majesty přibližuje život královny Alžběty II. a pouští čtenáře, kam by nejspíš ani netušil, že se dostane.

Z beletrie doporučujeme Queenie, příběh o pětadvacetileté Londýňance, která musí nejprve porozumět sama sobě a zjistit, na kom a na čem opravdu záleží, aby se mohla stát královnou svého života.

Kniha Zůstane to v rodině zase dává nahlédnout do deníku třicetiletého chlapce, co má dobrý důvod si myslet, že je dědicem švédského trůnu.

Jak vypadá v jednadvacátém století život na zámku, vám pak prozradí cool novinka Aby po nás něco zůstalo. Rozhodně ale nečekejte královské rody. Možná i vás překvapí, jak tvrdá dřina na novodobé zámecké pány čeká. Mimochodem, Pavel Kuře, jeden z nich, nás v pražské Book Therapy nedávno navštívil a pár výtisků pro vás podepsal.

Nevynechte ani úžasnou knihu Rosa o královně mezi květinami. Věděli jste například, že Kleopatra byla schopná před návštěvou Marka Antonia vystlat sál přes půl metru vysokou vrstvou okvětních lístků růže? Anebo že nechávala máčet plachty své lodi do růžové vody, aby se za ní při plavbě linula vůně růží?

Naším posledním tipem jsou básně od jedné z královen současné poezie Amandy Lovelace. Princess Saves Herself in This One a Break Your Glass Slippers si zamilujete, i kdyby mělo jít o vaše první rande s poezií.

Vlastně ne, naším posledním tipem jsou přáníčka od Thie Studios s motivem krále a královny. No nejsou boží? Rozhovor s Katjou, která tohle stylové a navíc ekologické designové studio založila, si můžete přečíst zde.