S Yotamem Ottoleghim o jeho testovací kuchyni 👨‍🍳

S Yotamem Ottoleghim o jeho testovací kuchyni 👨‍🍳

„OMG, další OTK,“ chce se nám křičet. Znáte to: Na náš dotazník vyplněný zajímavou osobností se můžete těšit každé středeční ráno.

To dnešní pro vás máme něco opravdu extra. Série kuchařek Ottolenghi Test Kitchen se totiž dočkala dalšího přírůstku – objednejte si novinku Extra Good Things z Book Therapy, než si na ní smlsne někdo jiný!

Nová kuchařka Yotama Ottolenghiho, kulinářské mastermind, kterou se inspirují i hvězdy jako Nigella Lawson, vás naučí nejen vařit, ale také nakupovat. Poradí vám, co mít doma a jak z toho připravit nejrůznější omáčky, ochucovadla a další dobroty, které ozvláštní celou řadu pokrmů.

Příklad? Fantastická tamarindová omáčka. Hodí se stejně dobře k volskému oku s kurkumou jako ke steaku. Zkrátka výborný průvodce tím, jak dostat z každého jídla maximum, a vše, co v kuchyni máte, bez plýtvání zužitkovat do posledního sousta.

 

Yotame, co je to vlastně Ottolenghi Test Kitchen?

Je to kreativní hub, kde vaří originální lidé. Neustále experimentují a ochutnávají a tím vytvářejí nespočet receptů pro naše online publikace, kuchařky, lahůdkářství i restaurace.

Jak vypadá typický den v OTK?

V OTK nic takového, jako je typický den, nemáme. To dělá hub velice zajímavým pro všechny zúčastněné. Obvykle tam máme pár pokrmů, které se zkoušejí, ale také jídla filmujeme, diskutujeme a píšeme o nich a samozřejmě je neustále ochutnáváme.

Co je pro vás přitom největší výzvou?

Nejtěžší je míjet všechny ty dobroty a odolat přitom pokušení dát si.

Tohle je druhá kniha ze série OTK. V čem se liší od Shelf Love?

Má vlastní osobnost. Zatímco Shelf Love byla o tom, jak si pročistit poličky, Extra Good Things radí, jak je zaplnit různými omáčkami, ochucovadly, nakládanou zeleninou a dalšími „extra“ lahdůkami, které potřebujete, abyste každé jídlo proměnili v Ottolenghi jídlo.

Co je to Ottolenghi jídlo?

Definujeme ho jako „překvapení v ústech“ nebo „pozměnění něčeho důvěrně známého“. Ale popravdě řečeno, Ottolenghi se tak docela definovat nedá, protože co dělá jídlo Ottolenghi jídlem, je celá řada věcí.

Jsou to pokrmy zaměřené na zeleninu, jsou to bohaté talíře, ale také chutě Blízkého východu a Středozemí, anebo – a to především – šéfkuchaři, kteří pokrmům propůjčují něco svého a nezaměnitelného. Ottolenghi jsou všechny tyhle věci dohromady, z nich pak v OTK těžíme.

Co přesně jsou v nové kuchařce ty „extra dobré věci“?

Nápady, jimiž je vyzbrojený každý z receptů, a které utvářejí jednotlivé kapitoly. „A little bit of funk“ například odkazuje k nakládané zelenině, fermentovaným pokrmům a ochucovadlům, jako jsou nakládané čili papričky nebo marinovaná feta, atd.

Najdeme v knize i sladké?

Jistě, ve „one basics“ se dělím o základní recepty, jako je zmrzlina, která skvěle doplní třeba tahdig, tedy křupavou rýži.

Do jaké míry může ochucovadlo nebo taková „chuťová bomba“ pokrm pozměnit?

Takové „chuťové bomby“ jsou vaše tajné kulinářské zbraně. Pokud je máte v lednici nebo spižírně připravené, můžete díky nim kdykoliv přetvořit průměrné jídlo, jako jsou míchaná vejce nebo toast se sýrem, na něco opravdu kouzelného. Jestli jste si ještě neposypali špagety dukkah – orientální směsí ořechů a koření –, tak na co čekáte?!

Je i v této kuchařce zelenina základním stavebním kamenem?

Ano. Vždy a navždy. My, co stojíme za OTK, jsme velkými roztleskávači zeleniny, a Extra Good Things nejsou výjimkou. Kniha je asi ze 70 % vegetariánská. Není to záměr, všichni z nás jsou masožravci, ale u většiny pokrmů zkrátka maso není potřeba. Navíc je toho tolik, co se dá se zeleninou dělat!

Které ingredience by podle vás měl mít doma každý, kdo často vaří?

Fazole a čočku, ať už v konzervě nebo sklenici, dále rýži, tahini, konzervovaná rajčata a taky dobře zásobenou skříňku s kořením.

Zdroj: nakladatelství Slovart