My Cooking Diary: Když je kuchyň vaším happy place 👩‍🍳

My Cooking Diary: Když je kuchyň vaším happy place 👩‍🍳

Zajímavé osobnosti, jen půl minuty čtení.

Dnes odpovídá Kateřina Saint Germain. Dalším krásným dílem její kuchařky My Cooking Diary, tentokrát zaměřeným na děti od jednoho roku, se v Book Therpy můžete potěšit klidně hned!

Třetí kuchařka My Cooking Diary přijde nesčetněkrát vhod každému, komu při přípravě jídla dětem občas chybí nápad. Obsahuje totiž přes 170 skvělých, vyzkoušených a osvědčených receptů, ale také konkrétní tipy na to, jak pokrmy vzhledem k věku dítěte kreativně a bezpečně servírovat.

Kateřino, umíme si představit, že toho jako máma máte na talíři hodně, tedy obrazně řečeno. Od čeho si rozhovorem právě krademe vaši pozornost?

Od práce, které se poslední dobou věnuji opravdu málokdy. Vyhrazuji si na ni specifický čas jednou za týden a pak vyřizuji všechno, co je třeba. Pozornost tedy ukradena nebyla, jen mi pro dnešek přibylo jedno milé políčko na to-do listu.

Když přijde na stravování dětí, jak zní vaše základní pravidlo?

Pokud nechceš jíst, nemusíš. Nikoho do jídla nenutím.

Překvapilo vás něco při práci na nové kuchařce?

Že když má člověk vizi a opravdu ví, co dělá, jde to samo. Víra v to, co chci knihou předat, byla pro mě hnacím motorem. Také mě překvapilo, jak skvělá věc může vzniknout, když se do tvorby knihy zapojí svým věděním i jiní. Práce na kuchařce byla o spolupráci mnoha lidí, kteří opravdu vědí, co dělají.

Ze kterého aspektu kuchařky máte největší radost?

Právě z toho propojení mnoha lidí. Pak také ze sezónního kalendáře a z toho, že nejde čistě jen o recepty, ale o myšlenku dobrého, kvalitního jídla obecně, a v neposlední řadě i z toho, že se podařilo recepty nafotit tak, aby bylo na talíři vše prezentováno bezpečnou formou pro děti od jednoho roku.

Který recept je vaším nejmilejším?

Nejmilejším a jednoznačně i nejpoužívanějším jsou ovesné kaše přes noc. Tenhle recept, který se dá zpracovat do mnoha podob, mi opravdu velmi ulehčuje dny s dětmi.

Co byste poradila těm, kdo zatím vařit neumí, ale rádi by se to naučili?

Ať jsou na sebe hodní, nezačínají ničím složitým a dělají to pro sebe a svoji vnitřní radost. Není potřeba udělat hned svíčkovou s domácím knedlíkem. Míň práce a víc radosti může přinést klidně i nějaká dobrá a snadná pomazánka.

Kdybyste mohla na večeři pozvat tři známé kuchaře nebo kuchařky, kdo by to byl a co byste podávala?

Byli by dva: Yotam Ottolenghi a Ella Woodward. Připravila bych jim zeleninové, veganské menu složené z jejich receptů a poděkovala jim za jejich práci.

Jakou knihu právě čtete?

Rozečtených jich mám víc. Bílou vodu od Kateřiny Tučkové, Závislé vztahy od Heinze-Petera Röhra a Život samá pohroma od Jona-Kabata Zinna.

Za jakých okolností se cítíte nejšťastnější?

Když jsem sama sebou a dovedu vědomě prožít přítomný okamžik.

A řídíte se nějakým mottem?

Hodně se to u mě mění, ale momentálně si často připomínám, že kde je strach, tam je cesta.