Svět ilustrací Filipa Pošivače

Svět ilustrací Filipa Pošivače

Tvorba ilustrátora Filipa Pošivače je podivuhodným světem, do kterého rádi unikáme, a máme tedy ohromnou radost, že nám v něm nyní patří malý kousek půdy. Proto vztyčujeme naši vlajku a oznamujeme, že Filip pro zákazníky Book Therapy vytvořil unikátní dílo. To zachycuje, jak četba popouští uzdu fantazii.

Kdy jste se rozhodl věnovat tvorbě pro děti a co vás na ní lákalo? 

Vzpomínám si, že už v dětství jsem vyráběl svoje vlastní „knihy“ – stohy vlastnoručně pokreslených papírů jsem sešíval nití, byla to taková moje posedlost. Zbožňoval jsem dětské knížky. Obzvlášť, pokud byly ilustrované. Obrázky formovaly moji fantazii a pohled na svět, hltal jsem je. Sloužily mi nejen ke čtení, ale i ke hře. Stačí otevřít knihu na oblíbené dvoustraně, postavit ji a máte pozadí k epickému příběhu panáčků z Lega. Ve světě ilustrací žiju zkrátka odmalička. A protože jsem vždy také rád kreslil a maloval, byla to pro mě jasná věc a taky velký sen, stát se ilustrátorem a podílet se na výrobě skutečných knih.

Co jste zachytil svým dílem pro zákazníky Book Therapy a Flowers & Dinosaurs? 

Především to, že kniha je poklad, který když otevřete a začtete se do něj, pohltí vás svět příběhů, imaginace a dá vám možnost navázat vztahy i s těmi nejroztodivnějšími postavami. Kniha je plná neočekávatelných zážitků.

Máte mezi zvířátky, příšerkami a postavičkami, které kreslíte a malujete, svého oblíbence, k němuž se při práci rád vracíte? 

Mám rád motiv postavy s dlouhými modrými vlasy, obvykle je to víla nebo rusalka. Enormní délka jejich vlasů na mě působí nadpřirozeně, vznáší se kolem postavy ve vzduchu. To lze jen ve fantazii, vidím v tom svobodu. Velmi rád jsem kreslil také lišky a veverky kvůli jejich barevnosti a povahovým rysům. Baví i různé textury a vzory, to je vyloženě meditativní práce. Tyhle mé oblíbené motivy ale určuje především text, který mi dobře padne.

Často také portrétujete osobnosti z módy, jako byl Christian Dior nebo Karl Lagerfeld. Čím vám učarovala právě móda? 

To je důsledkem posledního lockdownu, kdy jsem si chtěl ve volném čase najít nové téma ke kreslení. Něco zajímavého a inspirativního. Chtěl jsem trošku osvěžit svůj styl výrazovými prostředky, které nepoužívám tak často, přidat kresbu a suché pastely. Tehdy jsem se náhodou seznámil s životním příběhem Vivienne Westwood. Jednoduše mě nadchla a sama o sobě je navíc vizuálně neuvěřitelná.

A tak jsem se dostal k tématu módy, kde se spojuje jedinečné výtvarné umění a odraz našeho společenského vývoje. To mi přijde strašně zajímavé.

Velmi mě bavilo číst osudy jednotlivých designérů a parafrázovat jejich práci ve své ilustraci. Pak už mi různí lidé psali, abych nakreslil toho a toho a mně se rozjela imaginace po úplně nové ose. Velmi rád bych v tom pokračoval například prací pro nějaký časopis, bavilo by mě dát tomu nový rámec, třeba ve formě textu, a vytvořit seriál.

Nedávno jste dal také novou podobu slavné knize Paví očko, dobrý den! Co pro vás tento projekt znamenal? 

Tak to je krásná otázka! Především jde o spolupráci s mojí vzácnou redaktorkou Janou Čeňkovou. Ta se dlouhodobě věnuje české poezii psané pro děti a myslím, že má velký cit na to, kterému ilustrátorovi dát který text. Miluje svoji práci a je to na výsledku vidět. Máme za sebou už výběr z poezie J. V. Sládka a několik hezkých pracovních momentů. Takže když mi poslala Paví očko a já si ho přečetl, neváhal jsem ani vteřinu. Autorka paní Milena Lukešová je dnes už klasickou básnířkou.

Význam příběhu právě Pavího očka vidím především v tom, že si máme vzájemně pomáhat. To vnímám v dnešní době jako velmi důležité poselství. Je zde krásně zakomponované do jednoduchých dětských veršů.

Jakou knihu bychom nyní našli rozečtenou na vašem nočním stolku? 

Mám rozečtené dvě. Se svým starším synem každý večer utíkáme do příběhu Vánoční prasátko od J. K. Rowling. Vůbec jsem nečekal, že půjde o tak chytrou a emotivní knihu. Čím blíž jsme konci, tím víc si říkáme, jak se nám bude po jejím čtení stýskat. Druhá kniha, kterou čtu už sám, je Saroyanova Lidská komedie. Číst ji je požitek.

Signovaný a očíslovaný tisk si můžete pořídit buď samostatně v Book Therapy, anebo ho dostat jako dárek k předplatnému našich každoměsíčních knižních balíčků Flowers & Dinosaurs. Stačí si službu do 14. prosince předplatit alespoň napůl roku. První balíček vám sice přijde až po Novém roce, ale dohlédneme na to, aby Filipovo dílo na Štědrý den čekalo pod vaším vánočním stromkem.