Pecková knížka pro malé velké cyklisty! 🚴

Pecková knížka pro malé velké cyklisty! 🚴

Některé dětské knížky jsou zkrátka lepší než jiné. Ty nejlepší najdete v Book Therapy. A mezi nimi i Cyklistu Cyrila, s jehož autorkou Noemi Cupalovou jsme si pro vás popovídali třeba i o tom, jaké poslání její novinka skrývá.

Cyklista Cyril si nás získala na první pohled originálním vizuálním zpracováním, na první přečtení i příběhem – letní cestovatelskou lovestory pro mladé dobrodruhy – a klobouk dolu také za všechny ty zajímavosti z dějin (nejen) cyklistiky. Trávit čas s patnáctiletým Cyrilem a ještě se přitom jakoby mimochodem vzdělat prostě chcete!

Noemi, od čeho si právě krademe vaši pozornost?

Od dnes už třetí šachové partie s mým pětiletým synem. Mám před sebou ještě maximálně dva roky převahy, pak mě začne definitivně porážet.

Kdybyste mohla strávit den s některou literární postavou z knihy, kterou jste jako malá měla ráda, kdo by to byl a co byste dělaly?

Děvčátko Momo z knížky Děvčátko Momo a ukradený čas od Michaela Endeho. A celou dobu bychom si povídaly.

Co podle vás dělá dětskou knihu výjimečně dobrou?

Svoboda a lehkost, které jsou vlastní dětem, ale dospělí je občas ztrácí.

Kdo byl inspirací k Cyklistu Cyrilovi?

František Havlůj, šéfredaktor nakladatelství Běžíliška. Autorství si u téhle knihy mohu připsat jenom zčásti, protože František Havlůj a ilustrátorka Marie Urbánková přinesli nápad a koncepci. František s druhou šéfredaktorkou nakladatelství Šárkou Svobodovou cestu na kole projeli přesně jako oba hrdinové knihy a já už vlastně jenom doplnila textovou část.

Které zásadní poslání knihy byste vypíchla?

Nebojte se toho.

Jakého začínajícího čtenáře podle vás Cyklista Cyril potěší obzvlášť?

Na Cyklistovi Cyrilovi je překrásná mnohovrstevnatost. Nečtenáři si mohou ukazovat v ohromně bohatých ilustracích, začínající čtenáři louskat místopisné zajímavosti a prstem jezdit po mapě a pokročilí čtenáři ocení příběh plný volnosti, dobrodružství a křehkosti prvních lásek. Ti s platnou občankou mohou po přečtení rovnou skočit na kolo.

Kam na kole nejraději jezdíte vy?

Já jsem nesmírně špatný Cyrilův předobraz, nejraději chodím pěšky.

Kterou knížku máte právě teď rozečtenou?

Tajemný cizinec od Marka Twaina.

Může mít doma člověk příliš knih, nebo má jen příliš malou knihovnu?

Záleží na tom, jestli člověk knihy čte, nebo pouze sbírá.

Řídíte se v životě nějakým mottem?

Neřídím. Zdá se mi, že se na ta zjednodušená moudra většinou nedá spolehnout. Snad jen že každý má ke svému jednání důvod. A že i když se nám ten důvod zdá pitomý, měli bychom se snažit mu porozumět.